niedziela, 27 września 2015

Potrawka z kurczaka

Czyli idealny pomysł na niedzielny obiad. 
W tygodniu raczej wolę zjeść coś na szybko, bo gdy wracam z pracy, nie ma już czasu by coś godzinami przygotowywać. Potrawka jako niedzielna potrawa sprawdza się znakomicie. Chociaż przygotowanie nie jest czasochłonne, to jednak trzeba poczekać, aż ugotuje się kurczak i gotowy będzie również bulion do sosu. Dlatego takie posiłki serwuję, gdy mam trochę czasu w zanadrzu;) 



Co potrzebujemy:
Bulion
  • 1 l wody
  • włoszczyzna (por, korzeń pietruszki, marchewka, seler)
  • kawałki kurczaka
  • świeża natka pietruszki
  • 1/4 cebuli
Sos
  • 2 chochelki bulionu
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego/ śmietany 12%
  • 1/2 cytryny
  • sól i cukier
  • opcjonalnie: mąka do zagęszczenia
+ ryż 



1. Przygotowujemy bulion. Kawałki kurczaka zalewamy wodą, wrzucamy cebulę, włoszczyznę oraz posiekaną natkę pietruszki (mała garść). Gotujemy przez około 1-1,5 h.

2. Sos. Do garnuszka wlewamy dwie chochelki przygotowanego wcześniej wywaru. 4 łyżki mąki mieszamy z wodą i dodajemy do bulionu. Zagotowujemy, a następnie dolewamy żółtka wymieszane ze śmietaną. Wsypujemy 2-3 łyżeczki cukru i solimy. Wyciskamy sok z cytryny. Całość jeszcze przez chwilę gotujemy.

Sos podajemy z ryżem, do tego polecam marchewkę lub groszek.

SMACZNEGO ;)

1 komentarz:

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...