sobota, 16 czerwca 2012

Racuchy z jabłkami

Uwielbiam naleśniki i wszelkiego rodzaju placuszki, tortille i inne takie. Do grona moich ulubieńców mogę z całą stanowczością zaliczyć również racuchy. Są szybkie w przygotowaniu (co prawda trzeba troszkę odczekać nim drożdże się ruszą i ciasto będzie gotowe), na patelni pieką się dosłownie chwile. Nie potrzeba wielu składników, przypominają troszkę ciasto na naleśniki, tylko to musi być bardziej gęste. Jako dodatek, mają w środku kawałki jabłek. Mmm mogłabym je jeść każdego dnia (tak samo jak kilka innych rzeczy) i chyba by mi się nie znudziły, ale nie mam pewności więc wolę się nimi delektować od czasu do czasu ;)





Co potrzebujemy:
  • 1/2 litra mleka
  • mąka
  • szczypta soli
  • 1-2 jajka
  • niecałe pół kostki drożdży
  • 2-3 jabłka


1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i dodajemy małą łyżeczkę cukru . Z podanych składników wyrabiamy ciasto (musi być gęstsze niż na naleśniki, mąki dodajemy "na oko", aż osiągniemy odpowiednia konsystencję), dodajemy do niego gotowe drożdże i czekamy, aż wyrośnie.

2. Kroimy jabłka na drobne kostki i dorzucamy do ciasta. Gdy wyrośnie możemy zacząć smażyć na patelni. W zależności od tego jakiej wielkości chcemy racuchy nakładamy ciasto na patelnię. Podajemy z czym lubimy, ja obsypuję sobie je dodatkowo cukrem.

SMACZNEGO ;)

1 komentarz:

  1. Ja również kocham racuszki:) często robię z bananem, są równie dobre jak nie lepsze:D Porywam kilka od ciebie;) pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...